Met de RotterZwam Growkit oesterzwammen kweken op koffiedik

Bureau van Leent RotterZwam Growkit

Je eigen oesterzwammen kweken op koffiedik

Zelf groenten kweken is niet alleen duurzaam en hip, het is ook nog eens erg leuk. En lekker! Komkommertjes, tomaatjes, spruitjes, paddenstoelen. Paddenstoelen? Jazeker. Met de RotterZwam Growkit kun je zelf op het aanrecht oesterzwammen kweken op koffiedik. RotterZwam heeft de missie om van alle Nederlanders ‘aanrecht-agrariërs’ te maken.

Maar wacht even – koffiedik en paddenstoelen? Hoe werkt dat?

Goede voedingsbodem
Omdat koffiedik een perfecte voedingsbodem is voor schimmels, kun je er heel goed paddenstoelen mee kweken. Dus ook oesterzwammen. Vochtig koffiedik uit je eigen apparaat levert in combinatie met het paddenstoelenbroed dat je bij de RotterZwam Growkit krijgt, een microklimaat op waarin de oesterzwam zich perfect thuis voelt. Je doet het mengsel van koffiedik en broed in het meegeleverde bakje, en klaar is Kees.
Een beetje koffiedik is genoeg
Na een paar dagen zie je dat bovenop het donkere mengsel een wit laagje ontstaan is. Dat zijn je oesterzwammen! Ze moeten uiteraard nog flink doorgroeien, maar het begin is er. Voor het kweken van paddenstoelen met de RotterZwam Growkit heb je geen grote bakken koffiedik nodig: je dagelijkse kopjes zijn meer dan genoeg. En of je nu een ouderwets koffiezetapparaat met snelfiltermaling gebruikt, een moderne espressomachine, een percolator of koffiepads: alle soorten koffiedik werken.
Lekker, veelzijdig en gezond
Oesterzwammen zijn heerlijke paddenstoelen. Je kunt ze op de pizza doen, door de pasta, in de soep, door een salade of in een lekker omeletje. In combinatie met vlees en vis zijn ze ook uiterst smaakvol. Behalve lekker, zijn ze door hun stevige bite en hoge eitwitgehalte ook erg geschikt als vleesvervanger. In tegenstelling tot vlees heeft de oesterzwam een heel laag vetgehalte en geen cholesterol.
In de koekenpan of op de grill
Als je met de RotterZwam Growkit je eerste portie oesterzwammen gekweekt hebt, is het tijd om ze te gaan bereiden. Net als champignons moet je oesterzwammen voor je ze gebruikt nooit wassen. Even schoonborstelen is een beter idee. Vervolgens kun je ze in een koekenpan met een beetje olie of boter bakken. Een teentje knoflook en een gesnipperd uitje erbij, en je weet niet wat je proeft! Je kunt de paddenstoelen ook goed grillen, mits ze niet te klein zijn.
Geen wegwerpproduct
De combinatie van het verminderen van afval door recycling én het produceren van je eigen voedsel is duurzaamheid ten top. Met de RotterZwam Growkit kun je bovendien keer op keer nieuwe oesterzwammen kweken, zonder dat je steeds nieuw broed nodig hebt. Het is dan ook geen wegwerpartikel. De Growkit wordt volledig gemaakt van gerecycleerd materiaal is bedoeld om langdurig je eigen oesterzwammen mee te kweken.
Leren van de natuur
Het idee voor het maken van een duurzame paddenstoelenkweekset ontstond bij RotterZwam vanuit de gedachte dat er in de natuur geen afval bestaat. Wat het ene systeem uitscheidt, is weer voeding voor het andere. De natuur draait om symbiotische relaties; afval is een menselijke uitvinding. Door van de natuur te leren, kunnen we duurzamer leven. De RotterZwam Growkit is hierbij een kleine, maar goede stap in de juiste richting. En – niet onbelangrijk – het levert je ook nog eens heerlijke zelfgekweekte oesterzwammen op.
Bestellen? Dat kan via de webshop
Wil jij ook een aanrecht-agrariër worden en oesterzwammen kweken op je eigen koffiedik? Bestel dan nu de RotterZwam Growkit  via de webshop

Geef een antwoord