Amstelveen Schoon

Amstelveen SchoonVoor de gemeente Amstelveen heb ik in het kader van Amstelveen Schoon in 2014 drie opschoondagen georganiseerd voor volwassenen (en kinderen). Verder worden door mij, op basis van de input van de bewoners en in samenspraak met de gemeente Amstelveen, zwerfafval hotspots aangewezen en aangepakt.

Sociale aspect

Sinds 2012 verstrekt de gemeente Amstelveen grijpers aan haar inwoners om de zwerfafval problematiek gezamenlijk aan te pakken. Het aantal mensen met een zwerfafval grijper is gegroeid tot ongeveer 200. En gebleken is dat deze Amstelveners regelmatig hun eigen woonomgeving actief opruimen.
Naar aanleiding van de door mij georganiseerde Keep It Clean Day in 2013 heb ik de gemeente Amstelveen voorgesteld om meer van dergelijke dagen te organiseren.
Naast het opruimen van zwerfafval staat het sociale aspect op deze dagen namelijk ook centraal. En persoonlijk vind ik dat een belangrijke toegevoegde waarde.

Drie opschoondagen

De eerste opschoondag vond plaats tijdens de landelijke dag van Nederland Schoon, op zaterdag 29 maart vanuit het schooltuinencomplex ‘Bankrasflora’. Naast het mooie weer en een lunch werden we door de Stichting Nederland Schoon tijdens het opruimen getrakteerd op de muzikale begeleiding van een dweilorkest.

Voorafgaand aan het bezoek van de jury van de Entente Florale vond de tweede opschoondag op vrijdag 1 augustus plaats. Dit keer verzamelden we bij Speelboerderij Elsenhove en genoten we daar buiten van een goede lunch. Mede dankzij onze inzet is Amstelveen uitgeroepen tot de Groenste Stad van Europa.

Voor de Keep It Clean Day 2014 gaf wethouder Bot op 19 september in Villa Randwijck het startsein. RTV Amstelveen heeft via radio en tv aandacht besteed aan ons opruiminitiatief.

Onder de knop In de media staan een aantal krantenberichten over de opschoondagen.

Zwerfafval hotspots
Met enthousiaste zwerfafval opruimers, de zogenaamde Supporters van Amstelveen Schoon heb ik de eerste zwerfafval hotspot in kaart gebracht.
Rondom winkelcentrum het Groenhof in Amstelveen lagen opvallend veel ballonnen van supermarkt Jumbo. Met een prachtige fotocollage van kapotte gele ‘Hallo Jumbo’ ballonnen is het hoofdkantoor van Jumbo via de sociale media benaderd en geattendeerd op de veroorzaakte overlast. Jumbo Amstelveen heeft onze boodschap serieus genomen en is gestopt met de structurele verstrekking van gratis ballonnen.

 

De tweede zwerfafval hotspot is de directe omgeving van de sportcomplexen De Meerkamp en Health City in Amstelveen. Met 19 enthousiaste en gemotiveerde Amstelveners storten wij ons gedurende de maanden november en december 2014 intensief op het zwerfafval aldaar. De Meerkamp is blij met het initiatief en heeft gratis 5 baden kaarten aangeboden voor de inzet. De gemeente Amstelveen heeft de frequentie van het legen van de aanwezige afvalbakken aangepast.
Zo werken we samen aan de aanpak van de zwerfafvalproblematiek met de intentie dat het voor steeds meer mensen de norm wordt om geen zwerfafval te veroorzaken. In Dichtbij.nl lees je er meer over.