De Schoonste Straat van Bos en Lommer

Mijn verhuizing van Amstelveen naar Amsterdam zorgde bij mij voor een nieuwe kijk op de stad. Ik verhuisde naar de hoofdstad voor de reuring, de diversiteit, de culturele – en uitgaansmogelijkheden, de grachten en de monumentale panden, maar de vervuiling kreeg ik er gratis bij. Overal lag troep. Hoe meer ik erop lette, hoe meer ik het zag. Ik merkte dat ik niet de enige was die dit opviel.

Zwerfafvalprobleem

Heel veel van mijn buren klaagden over het zwerfafval. Dat was voor mij een reden om mijn eigen straat schoon te gaan houden. Binnen een uur had ik maandelijks vier volle afvalzakken met troep opgeruimd. Met buren raakte ik in gesprek, op zoek naar oplossingen voor het zwerfafvalprobleem. Bewoners van de Bestevâerstraat brachten ons op het idee om een wedstrijd te organiseren, De Schoonste Straat van Bos en Lommer.

Competitie tussen straten

Met hulp van gebiedsmakelaar Chantal Buitenhuis zijn we met een aantal bewoners in 2019 gestart met de eerste competitie. Bewoners meldden zich aan om met hun straat of plein mee te doen, de gemeente stelde grijpers en ringen beschikbaar en Stadsdeel West zorgde voor geldprijzen voor de winnende straten. De competitie heeft nu vier keer plaatsgevonden, telkens gedurende een periode van drie maanden.

Inspirerende bijeenkomsten

De straten werden op professionele wijze beoordeeld door ‘een mysterie guest’, waarbij moeilijkheidsgraden voor een eerlijke jurering zorgden. Feestelijke prijsuitreikingen en inspirerende bijeenkomsten voor de deelnemers zorgen voor een drive om de eigen straten schoon te blijven maken. Na een tijdelijke stop vanwege de coronacrisis gaan we op 1 september 2020 met de volgende competitie van start.

Bewustwording

De Schoonste Straat van Bos en Lommer is uitgegroeid tot een maatschappelijk initiatief waarvan ik binnenkort officieel de trekker word. Het is gaaf om met enthousiaste mensen op een leuke manier het zwerfafvalprobleem aan te pakken. Het zorgt voor meer onderlinge samenhang in straten en buurten. Daarnaast zorgt het voor bewustwording van de waarde van afval. Zo draag ik bij aan de transitie van een single-use en wegwerpmaatschappij naar een circulaire economie.

Zwerfafval blijkt in de stad een hardnekkig probleem, dat niet zomaar is opgelost. Het is een kwestie van de lange adem. De gemeente heeft de regie over de afvalproblematiek: inzameling, reiniging en handhaving. Maar wij bewoners vervullen echt een belangrijke rol richting een schone en circulaire stad.

Geef een antwoord