Gebruikt frituurvet? Duurzame oplossing!

rotie_logo_5In oktober 2012 werd het tijd om het gebruikte frituurvet van onze frituurpan te verversen. Mijn man deed dat eigenlijk altijd, maar nu ging ik dat klusje even fiksen. Met een trechter schonk ik het vet in een lege plastic fles. In eerste instantie wilde ik de gevulde fles weggooien in de grijze kliko, maar ik vroeg mij af of dat wel duurzaam was.

Frituurvet wordt biodiesel

Al surfend op het internet kwam ik erachter, dat van frituurvet biodiesel wordt gemaakt. Maar daarvoor moet het wel ingeleverd worden bij een inzamelpunt. Op de website van de firma Rotie las ik, dat clubs en verenigingen werden uitgenodigd om inzamelpunt te worden voor frituurvet. Ik bedacht dat ik Rotie misschien wel zou kunnen helpen door actief clubs en verenigingen te gaan benaderen. Het aardige was namelijk dat die clubs en verenigingen ook nog eens geld kunnen verdienen aan de inzameling. Om een lang verhaal niet lang te maken. Mike Tiggeler van Rotie reageerde positief op mijn aanbod en ik had al vrij snel een aantal inzamelpunten in Amstelveen gerealiseerd. De scoutinggroep van mijn kinderen deed mee, wijkcentra vonden het een goed idee en het afvalbrengstation van de gemeente Amstelveen besloot over te stappen naar Rotie.

Win-win-win formule

In Amsterdam, Heemstede, Leiden, Aalsmeer, Kudelstaart, Mijdrecht, Nieuwkoop, Haarlem en de Haarlemmermeer heb ik ook kinderboerderijen, supermarkten, sportcentra, scouting- en bewonersgroepen bereid gevonden om inzamelpunt te worden. De win-win-win formule zorgde ervoor dat ik dit project met enthousiasme heb uitgevoerd. Ten eerste leidt het inzamelen van vet tot een kostenbesparing voor de gemeenten, omdat er minder rioleringsonkosten zijn en minder restafval is. Ten tweede worden (frituur-) vet en olie omgezet tot 2de generatie biodiesel, wat voor minder CO2 uitstoot zorgt. En ten derde krijgen de inzamelpunten (verenigingen, scoutinggroepen, supermarkten etc) extra inkomsten. Hoe mooi kan het zijn.

Inzamelpunten voor gebruikt frituurvet

Daarnaast was en is dit project voor mij een mooie manier om uitvoering te geven aan de totstandkoming van de transitie van een lineaire naar een circulaire economie. Wat begon met het verversen van het vet uit mijn frituurpan en geleid heeft tot de realisering van ruim dertig inzamelpunten zorgt er nu voor dat tienduizenden mensen hun gebruikte vet en olie uit de keuken bij die inzamelpunten inleveren. Hoe leuk is dat? En hoeveel kilometers er dan weer door auto’s gereden kan worden op de biodiesel die daarvan is gemaakt? Ja, ….. dat is een goede vraag.

Inzamelpunt worden?

Vul dan hieronder je gegevens in. Dan neem ik contact met je op.

Geef een antwoord