Keep It Clean Day 2013

KeepItClean120Dagelijks word ik via internet overladen met informatie. Voor bijna iedereen is dat natuurlijk een bekend verschijnsel en het is de kunst van het scannen om het interessante te scheiden van de ballast. Zo las ik in een nieuwsbrief van Nudge een bericht over de Keep It Clean Day. In het bericht werd gevraagd om mee te doen aan het opruimen van zwerfafval in Nederland op de derde vrijdag van september.

Wat ging eraan vooraf?

In augustus 2013 had ik samen met een vriendin en heel veel andere vrijwilligers meegeholpen met het opruimen van zwerfafval langs de Noordzee kust tijdens My Beach Clean Up Challenge. Dat was een leuke ervaring en het sprak mij wel aan om in mijn eigen woonplaats, Amstelveen ook eens de handen uit de mouwen te steken en zwerfafval op te gaan ruimen.
Ik dacht dat ik mij aan kon melden voor dit evenement, maar zo werkte dat dit keer niet. Andrea Brandes had de Keep It Clean Day in 2012 georganiseerd en voor 2013 was er nog niemand die de organisatie op zich had genomen. Ik hoefde er niet lang over na te denken en besloot deze landelijke dag voor Amstelveen op de kaart te zetten. ‘Let’s do it!’

Voor de wereld van morgen

Het opruimen van zwerfafval is natuurlijk geen sexy onderwerp. Mijn uitgangspunt was, dat als ik met tien mensen Amstelveen een beetje schoner wilde maken, dat ik daarvoor minstens 10.000 mensen zou moeten bereiken.
Via verschillende kanalen gaf ik bekendheid aan de Keep It Clean Day. Ik schreef een bericht voor de Amstelveense weekbladen, informeerde de wijkplatforms, de vrijwilligerscentrale en de buurthuizen. Ik gebruikte social media, ik klopte aan bij de gemeente etc etc.
Vrijdag 20 september was het zover. In ontmoetingscentrum De Meent meldden de eerste mensen zich met grijpers en afvalzakken. Na een kennismaking en een kop koffie gingen we, net als in meer dan 80 andere gemeenten, de wijken in om zwerfafval op te ruimen. Tussen de middag werden we getrakteerd op soep van buurtbewoonster Pili en ‘s middags maakten de echte fanatiekelingen nog een tweede rondje. 17 enthousiaste mensen hebben die dag ruim 40 grote zakken met zwerfafval gevuld en Amstelveen weer een beetje schoner gemaakt.